Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Αρσλάνογλου Αχιλλέας - Ενημέρωση 8-4-2009

Νέο σχήμα από On Telecoms, NetOne και Algonet

Στη δημιουργία ενός νέου σχήματος στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, μέσα από διαδικασίες συγχώνευσης «εξπρές» προχωρούν η διοίκηση της On Telecoms με τη διοίκηση των εταιρειών NetOne και Algonet. Τα δύο σχήματα θα συγχωνευθούν σε ένα, με στόχο να δημιουργήσουν κρίσιμη μάζα στην αγορά τηλεπικοινωνιών και να καταφέρουν να επιβιώσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. Η εν λόγω συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την καταβολή μετρητών και αποκλειστικά με ανταλλαγή μετοχών, σε αναλογία περίπου 1 προς 3. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα διατηρήσει το brand name της On Telecoms, το οποίο είναι σαφώς πιο ισχυρό από εκείνο των NetOne και Algonet. Ωστόσο τον έλεγχο της εταιρείας θα αποκτήσουν εκ νέου οι βασικοί μέτοχοι του σχήματος Algonet και NetOne, καθώς στη συνέχεια, θα κληθούν να καλύψουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην νέα επιχείρηση ύψους 10-15 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέτοχος των εταιρειών Algonet-ΝetOne είναι η Sciens Capital Management, η BNP Paribas Private Equity και το γκρουπ Olayan. Στην πλευρά της On Telecoms βασικός μέτοχος είναι η ARGO Capital Partners Ltd.
Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι μέτοχοι των δύο σχημάτων δεδομένου ότι η πίεση ρευστότητας που υπήρχε και στις δύο πλευρές δεν επέτρεψε την πολυτέλεια του οικονομικού και νομικού ελέγχου των επιχειρήσεων (due diligence). Σαν συνέπεια, δεν αποκλείουν να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, με δεδομένες τις συσσωρευμένες ζημίες και στις τρεις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόνο η On Telecoms στη πρώτη της χρήση του 2007 εμφάνισε ζημίες ύψους 22 εκατ. ευρώ, ενώ η NetOne στο τέλος του 2007 είχε συσσωρευμένες ζημίες ύψους 24 εκατ. ευρώ. Τέλος, για την ίδια χρονιά η Algonet είχε συσσωρευμένες ζημίες ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η τελευταία ωστόσο είχε αρχίσει να εμφανίζει κέρδη, καθώς στάθηκε εκτός της αγοράς αδεσμοποίητης πρόσβασης (LLU), η οποία, λόγω των υψηλών επενδύσεων, προκάλεσε την «οικονομική αιμορραγία» των παικτών στις σταθερές επικοινωνίες. Η Οn Telecoms ανακοίνωσε χθες ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 26,3 εκατ. ευρώ, από τους υπάρχοντες μετόχους της, με την πιστοποίηση της καταβολής των σχετικών κεφαλαίων. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται πόση από την συγκεκριμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε μέσω κεφαλαιοποίησης δανεισμού και μέσω καταβολής μετρητών.

Ομαλά η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ
Χωρίς παρατράγουδα πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκαν από τους μετόχους οι αλλαγές στο καταστατικό του οργανισμού (προκειμένου να προσαρμοστεί στην συμφωνία μετόχων του περασμένου Μαΐου) ενώ επανεγκρίθηκε η αγορά ίδιων μετοχών σε εύρος τιμών 3-30 ευρώ, από 15-35 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση. Ο ΟΤΕ γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει αγορές ίδιων μετοχών.
Επιπλέον, οι μέτοχοι του ΟΤΕ ενέκριναν το μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού κ. Π. Ταμπούρλο ως πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ήταν ο κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης και η κ. Ξένη Σκορίνη. Τέλος, ανακοινώθηκε στους μετόχους του ΟΤΕ οι τοποθετήσεις των μελών του δ.σ. που είχαν γίνει στην προηγούμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 6/2/2009. Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι ο κ. Γκουίντο Κέρκχοφ, τοποθετήθηκε ως μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του Δρ. Καρλ-Γκέρχαρντ Άικ, και για το υπόλοιπο της θητείας του, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του έτους 2011.
ΕΕΤΤ: Ζητά μείωση των χρεώσεων στα SMS
Επιστολή στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προτρέποντάς τις να προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις, ενόψει της έκδοσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Κανονισμού Περιαγωγής, ο οποίος, μειώνει κατά 50% την ανώτατη τιμή λιανικής για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) διεθνούς περιαγωγής (από 20 με 22 ευρωλεπτά σε 11 ευρωλεπτά), απέστειλε χθες ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νικήτας Αλεξανδρίδης. Ταυτόχρονα, και με δεδομένη τη μείωση της χρέωσης των SMS διεθνούς περιαγωγής, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ προτρέπει τις εταιρείες κινητής να μειώσουν κατά ανάλογο τρόπο και τις χρεώσεις για την αποστολή SMS εντός της χώρας, που σήμερα φθάνουν τα 10 έως 13 ευρωλεπτά.
Multirama: προς αποχώρηση από το ΧΑ
Όλο και πιο πιθανό δείχνει να είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει σύντομα διαδικασία για την αποχώρηση της Multirama από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Πάνος Γερμανός συνεχίζει τις αγορές μετοχών και το ποσοστό που ελέγχει έχει ξεπεράσει πλέον το 73,1%. Η διαδικασία ξεκίνησε ουσιαστικά την περασμένη Τετάρτη όταν ο κ. Γερμανός μεταβίβασε όλη τη συμμετοχή του στην εταιρεία Vandervelle, η οποία ανήκει κατά 100% στον Έλληνα επιχειρηματία. Η Vandervelle απέκτησε στη συνέχεια το ποσοστό του Βίκτωρα Ρέστη (20,24%) αλλά και άλλες μετοχές και με δεδομένο ότι οι αγορές συνεχίζονται αναμένεται σύντομα να υπάρξει και δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Multirama και της εξόδου της από το ταμπλό.
Αυξάνεται η διείσδυση του Διαδικτύου στην Ελλάδα
Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς τις ηλεκτρονικές αγορές και η αύξηση της διείσδυσης στους πολίτες άνω των 35 ετών, όπως και στους κατοίκους αρκετών περιφερειών είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται όσον αφορά τη διείσδυση του Διαδικτύου στη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα της 4ης ετήσιας μέτρησης του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και συμμετείχαν 5966 νοικοκυριά και 1424 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 39,4% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο με το ποσοστό διείσδυσης στον πληθυσμό (προϋπόθεση η τριμηνιαία χρήση) να διαμορφώνεται στο 38,8%. Η αύξηση σε σχέση με το 2007 είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 30,2% (νοικοκυριά) και 28,4% (πληθυσμός) και φέρνει την Ελλάδα λίγο πιο κοντά στους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το 60% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η αύξηση, όμως, δείχνει να οφείλεται αποκλειστικά στη νέα γενιά (15-34 ετών) όπου τα ποσοστά διείσδυσης πλησιάζουν εκείνα της ΕΕ. Αντίθετα, χάσμα συνεχίζει να υπάρχει στις ηλικίες 35 ετών και άνω. Επίσης, χαμηλά ποσοστά χρήσης παρατηρούνται και σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας (Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία).
Σύμφωνα με τα στελέχη του Παρατηρητηρίου, αξιοπρόσεκτη είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών, οι οποίοι αξιοποιούν το Διαδίκτυο για «προχωρημένες» υπηρεσίες, όπως είναι για να δει και να ακούσει ραδιόφωνο (44%), για τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου (18%), για online παιχνίδια (25%), για δημοσίευση περιεχομένου σε sites (17%), ενώ 9% των χρηστών έχει τη δική του ιστοσελίδα ή blog.
Εκεί που παρατηρείται να υπάρχει σημαντική υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι στις ηλεκτρονικές αγορές. Το ποσοστό των ατόμων που αγόρασαν ή παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες αυξήθηκε μόλις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 8% του πληθυσμού, όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 24%. Επιπλέον, η χρήση των online τραπεζικών υπηρεσιών παρουσίασε μείωση από 13% το 2007 στο 12% το 2008, κάτι που, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης εκ μέρους των Ελλήνων χρηστών.
Στα σχετικά χαμηλά ποσοστά των online αγορών συνεισφέρει και το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 0,36% των εσόδων στις μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι) και το 11% στις μεγάλες (+10 εργαζόμενοι) προέρχεται από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Στην ΕΕ το 16% των εσόδων στις επιχειρήσεις προέρχεται από τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους. Τουλάχιστον το 99% των μεγάλων και το 62% των μικρών επιχειρήσεων έχουν υπολογιστή, ενώ τα ποσοστά για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι 96,6% και 50,9% αντίστοιχα.
Altec: ξεκινά η αναδιάρθρωση
Η απόσχιση των δραστηριοτήτων στον τομέα λογισμικού και εκείνων των ολοκληρωμένων λύσεων (integration) σε δύο θυγατρικές εταιρείες και η συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο της Altec μέσω της καθολικής αναδιάρθρωσης του δανεισμού, είναι τα δύο βασικά σημεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τελευταίας, το οποίο υπεγράφη τελικώς την περασμένη Τετάρτη. Αν και δεν ανακοινώθηκε το ποσοστό που θα αποκτήσουν οι πιστώτριες τράπεζες (Αγροτική, Γενική, Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Αττικής, Κύπρου και Πειραιώς) ενδέχεται να ξεπεράσει το 50%. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση των ιδιόκτητων ακινήτων της Altec, καθώς και συμμετοχών σε διάφορες εταιρείες προκειμένου να μειωθούν οι υποχρεώσεις και να ενισχυθεί η ρευστότητα.
Νέα κανάλια στο conn-x TV
Τρία νέα κανάλια έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές του conn-x TV: το Discovery Channel, το ID Investigation Discovery, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και το Bloomberg.
Βασική φιλοσοφία πίσω από την επιτυχία του Discovery Channel είναι ότι η πραγματικότητα είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη φαντασία. Αυτός είναι και ο λόγος που το κανάλι προβάλλει αληθινές ιστορίες με εξαιρετικές αφηγήσεις. Τον Απρίλιο στο Discovery Channel επιστρέφει, μέσα από τη σειρά Ultimate Survival, ο Bear Grylls για να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις.
Το νέο κανάλι του Discovery, ID Investigations Discovery, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το conn-x TV του ΟΤΕ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προβάλλουν το ID Investigations Discovery. Πρόκειται για κανάλι που προβάλλει ιστορίες εξιχνίασης εγκλημάτων 24 ώρες το 24ωρο και βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Το νέο αυτό κανάλι θα συναρπάσει το κοινό με τις δραματικές εξιστορήσεις του βασισμένες σε αληθινά στοιχεία.
Ελληνικοί υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι και στα δύο παραπάνω κανάλια.
Το Bloomberg TV μεταδίδει διεθνείς επιχειρηματικές και οικονομικές ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο. Ζωντανά ρεπορτάζ και αναλύσεις καλύπτουν την οικονομική επικαιρότητα, πάντοτε με τον επαγγελματισμό και την ποιότητα που χαρακτηρίζει τη σημαντική πηγή οικονομικών ειδήσεων στον κόσμο, το Bloomberg.
Vodafone: Πιστοποίηση για το Εργαστήριο Μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
Το Εργαστήριο Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων στο Περιβάλλον που διαθέτει η Vodafone, έλαβε το Μάρτιο Πιστοποίηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO / IEC 17025. Η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί την αναγνώριση της εύρυθμης, επιστημονικής και αξιόπιστης εργασίας του Εργαστηρίου, για την οποία και αξιολογήθηκε από τον αρμόδιο εθνικό φορέα. Η Vodafone είναι η μοναδική εταιρία τηλεπικοινωνιών που διαθέτει Εργαστήριο Μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στο Περιβάλλον πιστοποιημένο κατά ISO 17025. Το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο με το κατάλληλο προσωπικό, το οποίο εκπονεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων σύμφωνα με τις εθνικές, διεθνείς οδηγίες και πρότυπα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του δικτύου και να τηρούνται απαρέγκλιτα τα όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η χορήγηση του Πιστοποιητικού Διαπίστευσης καθιστά τις μετρήσεις του Εργαστηρίου πλήρως αξιόπιστες και έγκυρες, ενώ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της Vodafone. Η εγκυρότητα της διαδικασίας θα διαφυλάσσεται από τον Έλεγχο του Εργαστηρίου που θα διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ΕΣΥΔ.

Στη France Telecom ο έλεγχος της Mobinil
Έτοιμη για νέες εξαγορές δηλώνει η Orascom Telecom μετά την υποχρεωτική πώληση στη France Telecom μέρος της συμμετοχής της στην αιγυπτιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Mobinil με το γαλλικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό να παίρνει τον έλεγχο της Mobinil. Orascom και France Telecom ήταν οι δύο μέτοχοι της Mobinil Telecommunications, η οποία ελέγχει το 51% της ECMS που χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Mobinil. Όμως, υπήρχαν διαφωνίες και προσέφυγαν στα δικαστήρια. Την Κυριακή η απόφαση διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας ήταν υπέρ της France Telecom, η οποία απέκτησε το 100% της Mobinil καταβάλλοντας περίπου 1,7 δισ. δολάρια παίρνοντας τον πλειοψηφικό έλεγχο της ECMS και μπορεί πλέον να ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Αιγύπτου.
Η Orascom Telecom ελέγχει πάντως ακόμη ένα 20% της ECMS με το υπόλοιπο να είναι στο χρηματιστήριο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ναγκίμπ Σαουίρις υποστήριξε ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να κάνουν δημόσια πρόταση. Μιλώντας στο πρακτορείο Zawya Dow Jones, ο κ. Σαουίρις δήλωσε ότι η Orascom εξετάζει τρεις περιπτώσεις εξαγοράς, μία στον αραβικό κόσμο και δύο στην Ασία.
Αυστραλία: ευρυζωνικότητα παντού
Ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης σε μία ολόκληρη χώρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Το δίκτυο οπτικών ινών που αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη οκταετία θα κοστίσει -βάσει των υπαρχόντων εκτιμήσεων- περί τα 43 δισ. δολάρια Αυστραλίας (περίπου 31 δισ. δολάρια) και θα ανήκει κατά 51% στο κράτος, το οποίο και θα κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της επένδυσης.
Η Αυστραλία σκόπευε να εκχωρήσει την άδεια για την ανάπτυξη ενός πανεθνικού δικτύου οπτικών ινών σε ιδιώτες, όμως η σχετική διαγωνιστική διαδικασία κηρύχθηκε τελικώς άγονη και η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει η ίδια την επένδυση. Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξει και εμπλοκή ιδιωτών, καθώς το ήμισυ των κεφαλαίων θα προκύψει από την πώληση κρατικών ομολόγων. Όμως, το μερίδιο των ιδιωτών θα είναι σε κάθε περίπτωση στο 49%.
HSPA ρεκόρ από την Ericsson
Η Ericsson συνεχίζει να αυξάνει τις ταχύτητες HSPA για ακόμα καλύτερη εμπειρία του χρήστη και βιώσιμη ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων παρέχουν στους χρήστες στιγμιαία σύνδεση. Με ένα απλό κλικ σε μια σύνδεση στο web, εμφανίζεται αμέσως η αντίστοιχη σελίδα, ακόμα κι όταν βρίσκονται online πολλοί χρήστες ταυτόχρονα.
Η Ericsson κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ HSPA που κατέχει η ίδια, με την πρώτη στον κόσμο επίδειξη της τεχνολογίας HSPA πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων MIMO, προσφέροντας κορυφαίες ταχύτητες κατερχόμενης ζεύξης δεδομένων 56 Mbps. Η αύξηση στην ταχύτητα επιτυγχάνεται χάρη στο συνδυασμό της τεχνολογίας multiple-input-multiple-output (MIMO) με την τεχνολογία πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων. Η τεχνολογία MIMO επιτρέπει υψηλότερες κορυφαίες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και αυξημένη αποδοτικότητα φάσματος, η οποία σημαίνει μεγαλύτερη χωρητικότητα για το δίκτυο.
Η επίδειξη διεξήχθη σε μια εκδοχή πειραματικής σχεδίασης ενός κινητού broadband router της Ericsson με δυνατότητες HSPA. Η συσκευή του καταναλωτή θα μπορεί να χρησιμοποιείται οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση, με διαμοιρασμό μιας κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης σε πολλούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα την αποδοτική χρήση της ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας.
Παράλληλα, η σουηδική εταιρεία παρουσίασε το πλέον εξελιγμένο της mobile broadband module, αποκλειστικά σχεδιασμένο με καινοτόμες δυνατότητες ώστε να παρέχει σε όλους μια πλουσιότερη και πιο οικονομική εμπειρία internet. Το module επόμενης γενιάς είναι το πλέον πρόσφατο ορόσημο για την Ericsson, ενισχύοντας το όραμα της εταιρείας να καθιστά δυνατή την επικοινωνία για όλους.
Το mobile-broadband module F3607gw της Ericsson για δίκτυα HSPA/GPRS/EDGE, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, θα παρέχει βελτιωμένες λειτουργίες και διευκολύνσεις μέσα από τις καινοτόμες δυνατότητές του, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, παρατεταμένη διάρκεια ζωής μπαταρίας και αυξημένο επίπεδο ενσωμάτωσης, περιορίζοντας τον αριθμό των απαραίτητων εξαρτημάτων και, κατά συνέπεια, του κόστους. Το νέο module θα παρέχει επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη κινητής ευρυζωνικότητας για τα Microsoft Windows 7.
Μονόδρομος για τις επιχειρήσεις η προστασία των δεδομένων
Η Kingston Technology, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία προϊόντων μνήμης στον κόσμο, διεξήγαγε κατά την τεχνολογική εκπαιδευτική εκδήλωση BETT μια έρευνα σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων, τα αποτελέσματα της οποίας υπογραμμίζουν την ανάγκη που υπάρχει για λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την ασφάλεια των προσωπικών και επιχειρηματικών δεδομένων. Η έρευνα διεξήχθη σε 100 ανθρώπους από τον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις πρακτικές που ακολουθούνται για την ασφάλεια δεδομένων στις εταιρείες που εργάζονται. Από αυτούς το 52% δε γνώριζε να ακολουθείται καμία πρακτική για την αφαίρεση των δεδομένων από τους τερματικούς σταθμούς (workstations). Το 46% ισχυρίστηκε ότι δεν κρυπτογραφεί τα αρχεία που μεταφέρει με USB sticks, ενώ το 25% το κάνει σπάνια. Μόλις το 11% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονται τηρεί αυστηρή πολιτική, ώστε να αποφεύγεται η αφαίρεση εμπιστευτικών δεδομένων.

• Την ομάδα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός συνεχάρη η Cosmote, μεγάλος χορηγός της ομάδας, για τις πρόσφατες αγωνιστικές τους επιδόσεις, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στο Μαρούσι. Η Cosmote προσέφερε τόσο στους αθλητές όσο και στην προπονητική ομάδα συσκευές iPhone 3G, με αφορμή την πρόσφατη διάθεση της προηγμένης συσκευής από το εμπορικό της δίκτυο, με προγράμματα για ιδιώτες αλλά και εταιρείες / επαγγελματίες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Ιτούδης, καθώς και οι παίκτες Κώστας Τσαρτσαρής, Αντώνης Φώτσης και Μάικλ Μπατίστ.


• Η Microsoft ανακοίνωσε την ίδρυση του Microsoft Software-plus-Services (S+S) Incubation Center στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί το δεύτερο κέντρο που εγκαινιάζεται στη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών. Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Το S+S Incubation Center έχει ως στόχο την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης σε Independent Software Vendors (ISVs) προκειμένου αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν το νέο μοντέλο διάθεσης «Λογισμικό ως Υπηρεσία» (Software as a Service), το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της Software + Services στρατηγικής της Microsoft. Στο κέντρο αυτό οι ISVs θα λαμβάνουν επιχειρηματική καθοδήγηση από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, θα τους προσφέρεται η κατάλληλη τεχνογνωσία, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και σε ένα εδραιωμένο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας (Hosting Services) για την πλέον αξιόπιστη και ασφαλή διάθεση των εφαρμογών τους σε πελάτες.

• Ο Robbert Kuppens είναι ο βασικός ομιλητής στη φετινή Cisco Expo 2009, που θα λάβει χώρα στις 28 και 29 Απριλίου στο "Θέατρον", Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Λ. Πειραιώς 254. Ο κ. Kuppens είναι Chief Information Officer, European Markets της Cisco. Έχοντας περισσότερα από 20 έτη επαγγελματικής εμπειρίας στο IT Management σε μεγάλες επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων οι KPMG - Nolan, Norton & Co., Digital Equipment και NCR Corporation), ο Kuppens είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των λειτουργιών του IT των Ευρωπαϊκών Αγορών της Cisco. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η φετινή Cisco Expo έχει ενισχυμένη παρουσία στο Διαδίκτυο καθώς διαθέτει σελίδες τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.

• 35 από τις κορυφαίες εταιρείες που καλύπτουν σχεδόν όλους τους κλάδους της αγοράς θα συμμετάσχουν στο Career Event που διοργανώνει η PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα (PwC) στο πλαίσιο του συνεδρίου της “Discover a Leader: Discover You”, που θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου, στο θέατρο Badminton. Το συνέδριο εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της PwC. Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι να παρέχει τις ευκαιρίες και την απαραίτητη εκπαιδευτική και επαγγελματική καθοδήγηση στους νέους επαγγελματίες και φοιτητές, με στόχο να συμβάλει στον περιορισμό της διάστασης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας.

• H συμφωνία με τους μετόχους της ΝetOne και Algonet έκλεισε στο «pat-kiout» καθώς η πίεση ήταν μεγάλη.
o Οι προμηθευτές και η μισθοδοσία πίεζαν καθοριστικά να κλείσει άρον-άρον η συμφωνία.
o Ούτε due diligence δεν πραγματοποιήθηκε πριν υπογραφεί το MoU.
o Αυτό θα πει …ευρυζωνικές ταχύτητες!

• Το παιχνίδι πλέον έρχεται στα μέτρα του OTE.
o Είναι, ο μόνος που μπορεί ν΄ αντέξει την πίεση που αναπτύσσεται στην ελληνική οικονομία, ενώ οι περισσότεροι ανταγωνιστές του αρχίζουν και βάζουν νερό στο κρασί τους.
o Η Οn Telecoms αποτιμήθηκε στα 30-35 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με αυτά που ζητούσε πριν ένα χρόνο.
o Και αυτό βέβαια συμπαρασύρει όλη την αγορά.
o Αυτά βλέπουν στον ΟΤΕ και αισθάνονται πιο σίγουροι…

• Το πιο ωραίο πάντως το ακούσαμε από το στόμα ανταγωνιστή…
o «Τρεις πεθαμένοι δεν κάνουν έναν ζωντανό…».
o Τα σχόλια δικά σας…

• Εκτός από την Κυβέρνηση, άρχισαν και στον ΟΤΕ οι συζητήσεις για τη διαδοχή.
o Ταμπούρλα Δελφινολογίας, όπως είπε κάποιος που παρευρέθηκε στο Intercontinental.

• Πυκνώνουν τα θετικά σχόλια για τον «Sir Νίκο».
o Όχι μόνο από τους franchisees τους οποίους καταγοήτευσε στη σχετική εκδήλωση…
o Αλλά και μέσα από την εταιρεία.
o Το βέβαιο είναι ότι βελτιώθηκαν τα ανακλαστικά της Voda, γίνονται μετεγγραφές και οσονούπω –λένε οι παροικούντες στη Τζαβέλλα- θα φανεί και στα νούμερα!

• Γιατί κάνουν hola στην Ανδριανείου;
o Μα… γιατί την Παρασκευή πέρασαν στη δεύτερη θέση και πάνε για Champions League!

• Άνεμος με θετικό πρόσημο θα φυσήξει στην Κηφισίας μετά το Πάσχα.
o Παρακαλούμε αναμείνατε στο πληκτρολόγιο του κινητού σας…

Ανακάλυψη είναι να δεις κάτι που όλοι βλέπουν και να σκεφτείς κάτι που κανένας δεν είχε σκεφτεί.
Albert Szent Gyorgyi