Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Όταν ο Θεοδωράκης συνάντησε το Νερούδα


Το θρυλικό "Canto General" ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του Νομπελίστα Xιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα με τη μουσική του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 21:00 το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στο ρωμαϊκό Ωδείο, στη βάση της Ακρόπολης, οι αυθεντικοί ερμηνευτές του "Canto General", η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το ορατόριο.

Μαζί τους η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή.

Τη δεκαπενταμελή ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

Αποσπάσματα του ποιητικού έργου του Νερούδα, σε απόδοση στα ελληνικά της Δανάης Στρατηγοπούλου, διαβάζει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Η παραγωγή φέρει την υπογραφή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

"Από όλα μου τα έργα, το Canto General είναι μια όαση, ένα λαϊκό έργο που σμίγει δύο πολιτισμούς" είπε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Η συναυλία αυτή αποτελεί ένα ξεχωριστό πολιτικό γεγονός, ειδικά αυτή τη στιγμή που η χώρα μας περνά μια δύσκολη περίοδο, όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκονται κυρίως τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα οι πραγματικές αντιστάσεις του λαού, η τέχνη - εκεί που είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι και δεν φοβόμαστε κανέναν -, η οποία είναι η πραγματική ασπίδα για τον ελληνικό λαό" ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης.

"Αυτό αρχίζει να γίνεται κατανοητό από διάφορες ομάδες καλλιτεχνών.

Αρχίζει να ξυπνά μια ιδεολογία.

Τελειώνει η περίοδος της σιγουριάς και της υπνηλίας.

Το χειρότερο που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι η ψυχολογική πίεση.

Δεν αντέχει άλλο ο Έλληνας να αισθάνεται ότι βρίσκεται στη μέση και τον βρίζουν, τον πληγώνουν και τον χτυπούν στο φιλότιμό του.

Από την άλλη, η διέξοδος αναζητείται διαρκώς σε νέα οικονομικά μέτρα...

Κάποια στιγμή θα περάσει όλη αυτή η κατάσταση και οι μόνοι που θα μείνουν στην μνήμη είναι 2-3 άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης" συμπλήρωσε ο συνθέτης.

Σχολιάζοντας τις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε ότι "η κρίση είναι μια αρρώστια που μεταδίδεται.

Πρέπει να βρεθεί κάποιος να πει ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με όλο αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Που πήγε η εθνική μας περηφάνια;

Αυτή η συναυλία είναι το πρώτο βήμα μιας πραγματικής αντίστασης σε όλο αυτό που μας συμβαίνει".

Το "Canto General" μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1972 στο Παρίσι.

Ο Πάμπλο Νερούδα, Πρέσβης της Χιλής στη Γαλλία για την εποχή εκείνη, ήταν παρών στις πρώτες πρόβες του έργου, που έγιναν σε παρισινό στούντιο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1973, το έργο προγραμματίστηκε να παρουσιαστεί στη Χιλή σε μια συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της Δικτατορίας στην Ελλάδα, παρουσία του Σαλβαδόρ Αλιέντε και του Πάμπλο Νερούδα.

Η συναυλία αυτή δεν έγινε ποτέ, το πραξικόπημα του Πινοσέτ αιματοκύλισε τη Χιλή.

Πηγή : radar.gr